Windows, Operating System, Security, Networking, Malware, Support, Forum, Help Site Check Our Facebook Page!
Notices
Security and Privacy Post any general questions related to security and privacy here.


Register your FREE account to unlock additional features at WindowsBBS.com
   
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 2nd August 2008   #1
Staff
THREAD STARTER
 
TonyT's Avatar
 
Profile:
Join Date: Jan 2002
Location: Fairfax, VA
Posts: 7,791
Computer Experience:
echo $experienced;
TonyT Reputation LevelTonyT Reputation LevelTonyT Reputation LevelTonyT Reputation LevelTonyT Reputation LevelTonyT Reputation LevelTonyT Reputation LevelTonyT Reputation LevelTonyT Reputation LevelTonyT Reputation LevelTonyT Reputation Level

My System

AVG Performance Issues (how to avoid)


I've read numerous reports and discussions re AVG being slow, delays boot times, lagging, etc. I must say that I have never encountered these issues. I've been installing it on my clients' systems since version 8.x came out and have had no problems.

However, I believe any performance issues w/ AVG are not due to its virus engine or driver, but are caused by its additional technologies, thus I always do a custom install.

I NEVER install Link Scanner (it slows Web browsing considerably) and after the first update I use the Advanced options to configure AVG to NOT scan outgoing email and to NOT use scheduled scans. The only thing scheduled is updates.

It does not make sense to do daily or weekly scans IF one is using auto-protect, for the program will do scanning daily anyway.

Installing and configuring AVG this way leads to no performance issues.

TonyT is offline  

 

Register
to remove this ad.
 
 

Old 2nd August 2008   #2
Alumni
 
rsinfo's Avatar
 
Profile:
Join Date: Dec 2005
Location: New Delhi, India
Posts: 3,293
Computer Experience:
Experienced but ! en
rsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Level

My System
Originally Posted by TonyT View Post
I must say that I have never encountered these issues. I've been installing it on my clients' systems since version 8.x came out and have had no problems.
Very lucky. I have tried to install free version on at least 5 computers all with custom setting & had to remove it within hours. The systems slowed to a c-r-a-w-l.

rsinfo is online now  

Did you find this post helpful? Yes | No
Old 2nd August 2008   #3
SuperGeek
 
Profile:
Join Date: Jan 2002
Location: The name says it all
Posts: 1,393
Computer Experience:
Always learning more
MinnesotaMike Reputation LevelMinnesotaMike Reputation LevelMinnesotaMike Reputation LevelMinnesotaMike Reputation Level

My System
I agree with you Tony. I did disable the Link Scanner because the slow down in Internet surfing was noticeable. I also do not do scheduled scans, but I do have it set to scan outgoing mail. Scanning outgoing mail does not really slow things down for me and I'm sure I'm not sending a nasty to anyone. Just extra insurance.

I waited awhile to install version 8 because of reported problems. I have to say that I am please with the new version. The startup times for my system seem to be quicker and updating is definitely quicker. I do like it.

rsinfo, sorry to hear about the problems that you are having with it. I assume that your systems are meeting the minimum requirements for the new version. Are you removing the previous version completely before installing the new?

Mike

MinnesotaMike is offline  

Did you find this post helpful? Yes | No
Old 2nd August 2008   #4
Alumni
 
rsinfo's Avatar
 
Profile:
Join Date: Dec 2005
Location: New Delhi, India
Posts: 3,293
Computer Experience:
Experienced but ! en
rsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Level

My System
Originally Posted by MinnesotaMike View Post
rsinfo, sorry to hear about the problems that you are having with it. I assume that your systems are meeting the minimum requirements for the new version. Are you removing the previous version completely before installing the new?

Mike
Yes Mike, I have tested it on both old & freshly formatted systems. All are current generation CPUs with 1 GB RAM. Same results on all of them. Go figure.

rsinfo is online now  

Did you find this post helpful? Yes | No
Old 2nd August 2008   #5
SuperGeek
 
Profile:
Join Date: Jan 2002
Location: The name says it all
Posts: 1,393
Computer Experience:
Always learning more
MinnesotaMike Reputation LevelMinnesotaMike Reputation LevelMinnesotaMike Reputation LevelMinnesotaMike Reputation Level

My System
rsinfo,

Well, I guess all the bugs are not worked out for all systems. I saw in another thread that there was other options for free AV software. Hopefully, one of those will work for you.

Mike

MinnesotaMike is offline  

Did you find this post helpful? Yes | No
Old 3rd August 2008   #6
Alumni
 
rsinfo's Avatar
 
Profile:
Join Date: Dec 2005
Location: New Delhi, India
Posts: 3,293
Computer Experience:
Experienced but ! en
rsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Level

My System
Yep, I finally said goodbye to AVG and installed Avast.

rsinfo is online now  

Did you find this post helpful? Yes | No
Old 3rd August 2008   #7
Malware Analyst
 
broni's Avatar
 
Profile:
Join Date: Aug 2002
Location: Daly City, CA
Posts: 19,799
Computer Experience:
intermediate
broni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Level

My System
I've been using AVG for number of years on all of my computers.
Unfortunately, version 8.0 is totally unprepared for final release. Has been, and still is.
Even, if it works for number of people, there is a huge number of people for whom it doesn't work, and this is what counts.
No application should work for 60% people, only, required workarounds, and such.
There is no reason to use it, when some other free antivirus programs are available.
I'm not computer newbie, but I was never able to install AVG 8.0 on my Vista, gave up after few hours of trying, and installed Avast.
On XP, I was able to install AVG after couple of days of trying, and I did so only because it's my test OS installation, and I wanted to know what's going on.
On Windows 2K, which had AVG 7.5, I switched to Avira, and installed Avast on Win 98 (had AVG 7.5).
At least for now, AVG is a history for me.

broni is offline  

Did you find this post helpful? Yes | No
Old 3rd August 2008   #8
Alumni
 
rsinfo's Avatar
 
Profile:
Join Date: Dec 2005
Location: New Delhi, India
Posts: 3,293
Computer Experience:
Experienced but ! en
rsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Levelrsinfo Reputation Level

My System
Grisoft should extend the support for AVG 7.5 & stop pushing AVG 8 down users throat. Maybe I am talking to a wall.

rsinfo is online now  

Did you find this post helpful? Yes | No
Old 3rd August 2008   #9
Malware Analyst
 
broni's Avatar
 
Profile:
Join Date: Aug 2002
Location: Daly City, CA
Posts: 19,799
Computer Experience:
intermediate
broni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Levelbroni Reputation Level

My System
They kept changing ver. 7.5 support deadline.
When they released ver. 8.0, support for ver. 7.5 was supposed to end at June 30th. Then when things went awry with 8.0, they changed it to December 31st.
Later, after couple of 8.0 updates, they changed their mind again - August 31st.
Oh, well, not my problem anymore.

broni is offline  

Did you find this post helpful? Yes | No


 

THIS THREAD HAS EXPIRED.

Are you having the same problem? Please post a new thread, but first you'll have to join us by Registering (FREE).



Discussion Forums
Operating Systems
Windows 8 Windows 8
Windows 7 Windows 7
Windows Vista Windows Vista
Windows XP Windows XP
Windows Server System Windows Server System
Legacy Windows OS Legacy Windows OS
Internet & Networking
Networking (Hardware & Software) Networking
Internet Explorer Internet Explorer
Microsoft Mail Microsoft Mail
Firefox, Thunderbird & SeaMonkey Firefox, Thunderbird
      & SeaMonkey

Web Applications & Cloud Web Applications & Cloud
General Internet
Security
Malware and Virus Removal Malware and Virus
     Removal

Security and Privacy Security and Privacy

Other
Other PC Software Other PC Software
Test Posts Test Posts
Hardware
PC Hardware PC Hardware
Mobile Devices Mobile Devices
Community
Introductions Introductions
General Discussions General Discussions
Site Comments & Suggestions Site Comments
      & Suggestions

News News @ WindowsBBS

Thread Tools


Find us on Facebook   Web Of Trust Rating

All times are GMT. The time now is 05:45.


Recent Discussions
My Paswsport Back Up and Rremove da.. (1)
Win7 Enterprise will not start (6)
User Profile won't open and Explore.. (1)
Laptop screen brightness (3)
Router config problem (5)
No Signal to Monitor (3)
Excel Macro help (0)
Blue/Black screen on crash. (2)
FTP Security Issue (2)
graphics card error 0x800703EE (5)
Blue Screen Of Death (18)
The 'other' Windows blue screen (wi.. (2)
Cannot access server files after re.. (3)
BSoD (35)
What is giveio.sys and how to get r.. (17)
Google Chrome !Aw SNAP! etc. (2)
'Open with' doesn't work (4)
I'm the only Administrator and can'.. (4)
Touchpad Locked (4)
Use msconfig to edit the boot.ini o.. (11)


Donate!
Support Windows BBS!



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO
Copyright 2002 - 2013 WindowsBBS.com. All rights reserved.
FDMA Media LLC
Terms of Use, Legal Information & Privacy Policy
Page generated in 0.10625 seconds with 7 queries