Windows, Operating System, Security, Networking, Malware, Support, Forum, Help Site Check Our Facebook Page!
Notices
Networking (Hardware & Software) Post your Networking questions here. LAN, WAN, Internet Connectivity.


Register your FREE account to unlock additional features at WindowsBBS.com
   
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 18th February 2009   #1
Inactive
THREAD STARTER
 
Profile:
Join Date: Feb 2009
Posts: 3
Computer Experience:
Intermediate
Toeser Reputation Level

PC Cannot See Itself in Workgroup


Forgive me if I missed an answer somewhere. I spent quite a bit of time in search.

I have a 4 computer wireless network in my home, plus a wireless printer. Three of the computers use Windows XP home, one Windows XP Pro. The workgroup has been in place for maybe two years. All of a sudden, none of my computers can see my Dell Inspiron laptop (XP Home) in the Workgroup. That includes the Dell itself. For example, if I boot up only the Dell and select "View Workgroup Computers", the Dell does not even list itself.

The Dell can see and access the other 3 computers, print to the wireless printer, and access the Internet. All 4 computers can ping each other. But none can see or access the Dell via the Workgroup.

I have tried deleting the Workgroup on the Dell and re-installing. I have tried renaming the workgoup on all computers. Neither worked.

I am at the limit of my tech knowledge, so any pointers would be greatly appreciated.

Thank you.

Toeser is offline  

 

Register
to remove this ad.
 
 

Old 19th February 2009   #2
Alumni
 
Profile:
Join Date: Mar 2003
Location: London, England
Posts: 628
Computer Experience:
Ex IBMer
BurrWalnut Reputation LevelBurrWalnut Reputation LevelBurrWalnut Reputation LevelBurrWalnut Reputation LevelBurrWalnut Reputation LevelBurrWalnut Reputation LevelBurrWalnut Reputation LevelBurrWalnut Reputation LevelBurrWalnut Reputation Level

On the Dell laptop, have you tried removing the network connection and setting it up again?

BurrWalnut is offline  

Did you find this post helpful? Yes | No
Old 20th February 2009   #3
Inactive
THREAD STARTER
 
Profile:
Join Date: Feb 2009
Posts: 3
Computer Experience:
Intermediate
Toeser Reputation Level

Originally Posted by BurrWalnut View Post
On the Dell laptop, have you tried removing the network connection and setting it up again?
Thanks for the idea - worth a try. But, unfortunately, that was not the fix. Thanks again.

Toeser is offline  

Did you find this post helpful? Yes | No
Old 20th February 2009   #4
Administrator
Microsoft MVP
 
Arie's Avatar
 
Profile:
Join Date: Dec 2001
Location: Birkirkara, Malta
Posts: 14,239
Computer Experience:
***
Arie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation Level

My System
What about security software installed? Try disabling it, and see if that solves the problem. Use msconfig to prevent them from even starting, as disabling them from the program may still let them interfere with your connection.

Arie is offline  

Did you find this post helpful? Yes | No
Old 20th February 2009   #5
Inactive
THREAD STARTER
 
Profile:
Join Date: Feb 2009
Posts: 3
Computer Experience:
Intermediate
Toeser Reputation Level

Originally Posted by Arie View Post
What about security software installed? Try disabling it, and see if that solves the problem. Use msconfig to prevent them from even starting, as disabling them from the program may still let them interfere with your connection.
I had previously disabled everything with no success. Following your suggestion, I disabled everything from starting in msconfig. Even though I am the Administrator, my virus checker would not let me disable it - so I uninstalled it. Tried the workgroup - the Dell still did not show up.

With everything disabled, I set up a whole new wireless network and workgroup on all computers. Rebooted every computer like 4 times each (I kept getting misc networking error messages). Let all the computers sit for maybe 30 minutes. The new Workgoup worked - with the Dell showing and accessible from all other computers.

I re-installed the virus checker, and enabled the firewall, spam checker, etc. The Workgoup still works - with the Dell showing and accessible.

I have no clue what step made the change - just glad to have everything back.

Thanks for your help.

Toeser is offline  

Did you find this post helpful? Yes | No
Old 20th February 2009   #6
Administrator
Microsoft MVP
 
Arie's Avatar
 
Profile:
Join Date: Dec 2001
Location: Birkirkara, Malta
Posts: 14,239
Computer Experience:
***
Arie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation LevelArie Reputation Level

My System
At least it is working now.

Arie is offline  

Did you find this post helpful? Yes | No


 

THIS THREAD HAS EXPIRED.

Are you having the same problem? Please post a new thread, but first you'll have to join us by Registering (FREE).



Discussion Forums
Operating Systems
Windows 8 Windows 8
Windows 7 Windows 7
Windows Vista Windows Vista
Windows XP Windows XP
Windows Server System Windows Server System
Legacy Windows OS Legacy Windows OS
Internet & Networking
Networking (Hardware & Software) Networking
Internet Explorer Internet Explorer
Microsoft Mail Microsoft Mail
Firefox, Thunderbird & SeaMonkey Firefox, Thunderbird
      & SeaMonkey

Web Applications & Cloud Web Applications & Cloud
General Internet
Security
Malware and Virus Removal Malware and Virus
     Removal

Security and Privacy Security and Privacy

Other
Other PC Software Other PC Software
Test Posts Test Posts
Hardware
PC Hardware PC Hardware
Mobile Devices Mobile Devices
Community
Introductions Introductions
General Discussions General Discussions
Site Comments & Suggestions Site Comments
      & Suggestions

News News @ WindowsBBS

Thread Tools


Find us on Facebook   Web Of Trust Rating

All times are GMT. The time now is 09:25.


Recent Discussions
Anybody using Classic Shell? (23)
rundll error message (2)
No Boot Device Listed In Windows 8... (8)
Computer Slow to Boot and Files Cor.. (19)
MS expected to unveil Win 9 on Sept.. (5)
Window Live Mail error, now cannot .. (11)
Invalid IP address error, fixed but.. (2)
[Cannot open Standard User, open wo.. (1)
[Which] windows server 2012 edition.. (1)
Impact of defrag command on SSD? (7)
Excel Macro help (2)
What is giveio.sys and how to get r.. (31)
Need shortcut/hotkey for MSDOS and .. (3)
My Passport Back Up and Remove data (2)
Brother QL500 labelmaker (3)
Block/Phishing scam (9)
Extremely Slow File moving/copying/.. (10)
Latest MS patch causing BSOD (18)
Windows 8.1 Update 2 (18)
How do I stop Windows Explorer pers.. (12)


Donate!
Support Windows BBS!



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO
Copyright 2002 - 2013 WindowsBBS.com. All rights reserved.
FDMA Media LLC
Terms of Use, Legal Information & Privacy Policy
Page generated in 0.08408 seconds with 7 queries